Αξιοθέατα Ζακύνθου


Ζακύνθος - Πόλη

Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου
Μουσείο Σολωμού-Κάλβου
Byzantine Museum of Zakynthos
Museum of Solomos - Kalvos zakynthos

Σημείο αναφοράς της πόλης η πλατεία Σολωμού, με τα παραδοσιακά δημοτικά κτίρια και τα μουσεία, όπου συχνά οργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Στην πλατεία του Αγ Μάρκου στην πόλη, θα επισκεφθείτε το Μουσείο των ποιητών Δ. Σολωμού και Αν. Κάλβου, Στο μουσείο θα δείτε έργα τέχνης της εποχής και χρηστικά αντικείμενα, μουσικά όργανα και πλούσιες τοπικές ενδυμασίες. Εκεί, βρί¬σκονται και τα λείψανα των δύο εθνικών ποιητών.Εκκλησία Αγίου Διονυσίου
Εκκλησία Αγίου Νικολάου
Saint Dionysios Church zante zakynthos
s.nikolaos zante

Κοντά στο λιμάνι, νότια της πόλης, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Διονυσίου, Αγίου Προστάτη του νησιού, που ήταν Ζακυνθινός την καταγωγή. Θαυμάστε τις αξιόλογες εικόνες και τοιχογραφίες. Γιορτάζει 24 Αυγούστου με μεγάλη πανήγυρη.

 

Εκκλησία ενετικού ρυθμού του 17ου αι, που ανοικοδομήθηκε. μετά τον καταστρο­φικό σεισμό του 1953. Παλαιά, η εκκλησία ήταν κτισμένη σε ένα νησάκι που το ένωνε γεφύρι με την υπόλοιπη πόλη. Με τον καιρό, το νησάκι ενώθηκε με την υπό­λοιπη στεριά. Εκτός από την ομορφιά του ναού, θα θαυμάσετε και τα θρησκευτικά κειμήλια που διαθέτει.

Εκκλησία Αγίου Μάρκου
Εκκλησία Αγίας Μαύρας και Τιμοθέου (Μαχαιράδο)
zante-san marco
zante-sante maura

Η μοναδική καθολική εκκλησία του νησιού, στη μικρή ομώνυμη πλατεία, θα τη βρείτε δίπλα στο Μουσείο των ποιητών Σολωμού και Κάλβου. Η πρόσοψη των δυο κτιρίων έχει πολλά κοινά στοιχεία καθώς έχουν ίδιο αρχιτεκτονικό στιλ και ομορφαί­νουν μοναδικά τη γραφική Πλατεία της πόλης.

Προσκυνηματικός προορισμός είναι η εκκλησία των δύο Αγίων, στο χωριό Μαχαιράδο. Στην αυλή δεσπόζει το όμορφο πυργωτό καμπαναριό με τις γλυκόλαλες Βενετσιάνικες καμπάνες. Η εκκλησία έχει καταστραφεί από σεισμούς, κι έχει ανα­στηλωθεί πολλές φορές. Είχε επίχρυσο τέμπλο και αξιόλογες αγιογραφίες. Η πυρ­καγιά στο εσωτερικό της εκκλησίας το 2005, κατέστρεψε το λαμπρό εσωτερικό της, όμως γίνονται διαρκώς έργα αποκατάστασης, Πάραυτα, ο τόπος, και τα θρησκευτικά μνημεία, η εικόνα της Αγίας Μαύρας είναι θαυματουργή, συνεχίζουν να γοητεύουν τον επισκέπτη. Γιορτάζει την 3η Μαΐου.Μπόχαλη
Eνετικό κάστρο
bohali-zante
Venetian Castle

Η πόλη της Ζακύνθου η ανοικοδόμηση της έγινε μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953 που ισοπέδωσε σχεδόν όλη την πόλη, όμως κράτησε σε μεγάλο βαθμό την παλιά της γοητεία, όταν πολλά από τα νέα κτίρια κράτησαν τον προϋπάρχον αρχιτεκτονικό ρυθμό. Πάνω από τον οικισμό δεσπόζει ο λόφος της Μπόχαλης, με το πευκόφυτο δάσος και το ενετικό κάστρο, ιδανικός περιηγητικός προορισμός και για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά. Λίγο πριν βρίσκεται ο λόφος του Στράνη, το σημείο όπου ο Διονύσιος Σολωμός εμπνεύστηκε τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν». Σημείο αναφοράς της πόλης η πλατεία Σολωμού, με τα παραδοσιακά δημοτικά κτίρια και τα μουσεία, όπου συχνά οργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου θα συναντήσετε το Μουσείου Σολωμού - Κάλβου και τη μοναδική καθολική ομώνυμη εκκλησία Επισκεφθείτε την εκκλησία ταυ πολιούχου και προστάτη του νησιού Αγιου Διονυσίου, την εκκλησία της Φανερωμένης και του Αγίου Νικολάου του Μόλου. Περπατήστε στη συνοικία της Μπόχαλης και απολαύστε φαγητό και καντάδες.

Στο λόφο του Μπόχαλη. πίσω από τη σημερινή πόλη της Ζακύνθου, υπήρχε η μεσαι­ωνική πόλη του νησιού. Το τοπίο θα σας μεταφέρει στο ιστορικό παρελθόν, θα διακρίνετε το λιοντάρι - έμβλημα των Ενετών. Η θέα από το κάστρο είναι μαγευτική.Λόφος Στράνη
Ούγκο Φώσκολο
Strani Hill zante zakynthos
ugo-foscolo-zante

Λόφος του Στράνη, το σημείο όπου ο Διονύσιος Σολωμός εμπνεύστηκε τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν».

 

Στην πλατεία Σολωμού, υπάρχει προτομή αφιερωμένη στη μνήμη του Ούγγο Φώσκoλου, γνωστού Ιταλού ποιητή που γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1778. Επίσης μπορείτε να δείτε, στο δρόμο που φέρει το όνομά του το Μουσειο Ούγκο Φώσκoλο ".
Βόρεια Ζακύνθος

Ναυάγιο
Γαλάζιες Σπηλιές
Shipwreck zante zakynthos
Blue Caves Zante

Η διασημότερη παραλία του νησιού, χάρη στη μοναδική φυσική ομορφιά και το φαγωμένο σκαρί του πλοίου στη μέση της αμμουδιάς που ταίριαξε μοναδικά. Η πα­ραλία είναι προσβάσιμη με εκδρομικό πλοιάριο και μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη σας στο Ναυάγιο με την ξενάγηση σας στις Γαλάζιες Σπηλιές, Οδικώς, φτάνετε έως την κορυφή του βράχου, όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα και να φωτογραφίσετε από ψηλά την παραλία. Η λευκή της άμμος και τα καταγάλανα, κα­θαρά νερά της είναι μοναδικά. Η παραλία είναι επίσης πόλος έλξης για τους λάτρεις των extreme sports, όπως η ελεύθερη πτώση, ενώ διοργανώνονται extreme - sports διαγωνισμοί κάθε χρόνο.

Στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού, βρίσκονται οι Γαλάζιες Σπηλιές, μπορείτε να τις επισκεφθείτε με εκδρομικό ή ιδιωτικό σκάφος, έχοντας μαζί σας απαραίτητα ναυτικό χάρτη. Κοντινότερη αφετηρία το Λιμανάκι του Αγίου Νικολάου. Μπορείτε να κολυμπήσετε στα γαλάζια νερά. θα εντυπωσιαστείτε από τις αποχρώσεις των νερών σε συνδυασμό με τα χρώματα των μωβ και πορτοκαλί κοραλλιών και το λευκό των βράχων.Μονή Αγ. Γεωργίου Γκρημνών
Σταυρός στο Καμπί
Μονή Αγ. Γεωργίου Γκρημνών
Kambi Cross-zante

Η Μονή βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού στην περιοχή των Κρημνών (Γκρεμνά), κοντά στο περίφημο "Ναυάγιο".Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1535 από τον ιερομόναχο Μακάριο και Μοναχό Βαρλαάμ Μπελέτη. Εδώ ασκήτεψαν επιφανείς εκκλησιαστικοί άνδρες, όπως ο Ιερομόναχος Γεράσιμος Νοταράς (μετέπειτα Άγιος Γεράσιμος, προστάτης Κεφαλληνίας) και ο Ζακυνθινός Θεολόγος και Δάσκαλος του γένους Μοναχός Παχώμιος Ρουσάνος(1508-1553).

Ο σταυρός στο Καμπί βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό Καμπί. Η έγερση του σταυρού έγινε προς τιμή των ζωών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Ελληνικού εμφυλίου και του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Η περιοχή προσφέρει συγκλονιστική θέα της θάλασσας , αποτελεί ιδανικό σημείο για να απολαύσετε το φημισμένο ηλιοβασίλεμα στο Καμπί. Υπάρχουν διάφορες ταβέρνες και καφετέριες στην περιοχή από τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε την ομορφιά της γύρω περιοχής.Νότια Ζακύνθος

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο
Μαραθονήσι
National Marine Park
Marathonisi island zante

Στα όρια του βρίσκονται οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας .
Βρίσκεται στις νότιες ακτές του νησιού και καλύπτει τον κόλπο Λαγανά, από το ακρωτήριο Μαραθιά έως το ακρωτήριο Γεράκι. Θεωρείται περιοχή υψίστης οικολο­γικής σημασίας. Το Πάρκο προστατεύει τη θαλάσσια περιοχή όπου ζει και αναπα­ράγεται η θαλάσσια χελώνα caretta - caretta, προστατευόμενο είδος που έχει παραμείνει αμετάβλητο από την προϊστορική περίοδο.

Ένα πανέμορφο, καταπράσινο νησάκι με πανέμορφη αμμώδη παραλία . Προστατεύεται από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ΝΑΤURΑ 2000 και είναι εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου. Μπορείτε να το επισκεφθείτε με ένα από τα εκδρομικά σκάφη που επισκέπτονται το νησάκι καθημερινά, από τη Λίμνη Κεριού. Η παραλία του έχει εκθαμβωτική ομορφιά.Μυζήθρες
Φάρος στο Κερί
Myzithres-zante-zakynthos
keri-lighthouse

Δύο εντυπωσιακοί βράχοι κωνικού σχήματος, η Μικρή και η Μεγάλη Μυζήθρα. Το μοναδικό φυσικό ανάγλυφο, οι απόκρημνες ακτές, τα διάφανα νερά με τους υπέροχους χρωματισμούς, η θέα στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου συναρπάζουν όσους έχουν την τύχη να γνωρίσουν την πανέμορφη αυτή γωνιά της Ζακύνθου.

 

Ο φάρος, που ορθώνεται σε απόσταση 2 χλμ ΝΔ από το Κερί και προσφέρει εκπληκτική θέα στο υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Στην περιοχή του φάρου υψώθηκε το Μάιο του 2007 ελληνική σημαία εντυπωσιακών διαστάσεων (πλάτους 18,10 μ. και μήκους 36,90 μ.).